Soban

Het dorp Soban, in de vlakte gelegen op een kleine 15 kilometer van Koundou, had al een klaslokaal en een mooie directeurswoning. Gefinancierd door de de Air France piloten stichting. Hier kregen de kinderen van de eerste drie jaar les.(6-8 jaar) de oudere kinderen gaan in Koundou naar school. Het dorp groeit en dus ook het aantal kinderen. De zeer bevlogen en inspirerende directeur heeft flink achter iedereen aan gezeten waardoor de Franse piloten bereid waren om nog twee lokalen te financieren. Wij hebben gepleit om deze school meteen uit te breiden met twee lerarenwoningen, want de huisvesting van nieuwe leerkrachten bleek in 2010 bij het plannen maken steeds meer een probleem.

Deze lerarenwoningen zijn aan beide kopzijden van het schooltje aangebouwd. De school is al sinds oktober in gebruik maar de opening was uitgesteld. Helaas durfden de Fransen niet meer te komen, vandaar dat SDO in een zeer bescheiden rol de honneurs waar heeft genomen. Op de opening werden zeer veel activiteiten door de leerlingen getoond wat ook meteen de kracht van de directeur weerspiegelde. Het maakte mij zeer optimistisch over deze school. Ook de vele vertegenwoordigers en de uitbreiding met daadwerkelijk 2 leerkrachten maakte het compleet. Voor SDO zijn deze gelegenheden ook heel goed om na afloop met vele lokale bestuurders de contacten te versterken en de toekomstige samenwerking te verkennen. Kortom feest en werk!