Yélé

Het dorpje Yele is een geïsoleerd dorp in het westen van Mali aan de grens met Burkina-Faso. In dit gebied zijn veel Dogon bekeerd tot de Islam wat te zien is aan de vele prachtige traditionele moskeen.  Tezamen met de scholen in Koulou en Timissa vormt deze school één van de eerste scholen die gebouwd zijn met de geperste leemstenen afkomstig uit de leemsteen persmachine die in 2008 door Ymere is geschonken. Voordeel van het bouwen met deze stenen is dat het kan worden uitgevoerd in tweezijdig schoon metselwerk. Dit maakt tweezijdig pleister en schilderwerk overbodig. Daarnaast komend de kleur en vorm overeen met de traditionele banco blokken en vormt de nieuwe school een eenheid met de huizen en het landschap.

De school heeft nog steeds de zelfde opbouw als eerdere scholen, met drie klassen, een galerij met poortjes en ventilatiegaten. Toch zijn de uitvoerdetails door de nieuwe bouwtechnieken anders. Zo hebben de poortjes een driehoekige opening, zijn er penanten toegevoegd die behalve stevigheid ook reliëf aan het geheel geven en zijn de muren voorzien van betonnen koppen ter bescherming tegen directe regenslag.

Bij de onderwijzerswoningen in Sevaré, Mopti waren de experimenten met een plavuizen vloer van geperste leemstenen een succes. Ook de school in Yele is daarom voorzien van een dergelijke vloer. Op deze manier wordt veel kostbaar cement bespaard en wordt er dus duurzaam en milieuvriendelijk gebouwd.