Yanda

Bij het dorpje Yanda zijn twee schoolgebouwtjes met elk drie klassen gerealiseerd op de plek waar voorheen een oud lemen schoolgebouwtje stond. In tegenstelling tot de traditionele bouwwijze van de oude school is de nieuwe school gebouwd met gehakte stenen die in de nabije omgeving zijn gewonnen. Voor het winnen van de stenen uit de groeve zijn de inwoners van Yanda volop ingeschakeld.

De bouw van de school is geïnitieerd in het begin van 2004. Bij het bezoek van Joop in maart van dit jaar waren de muren van het eerste blok reeds gereed en was het werk van de fundering van het tweede gebouw aangevangen. In diezelfde week waren er vanuit Nederland nieuwe dakpanelen van 7 meter lang aangeleverd te Sevaré. Dezen zijn nog voor het regenseizoen aangevoerd in Yanda, zodat de scholen op tijd waterdicht gemaakt konden worden.

In de laatste fase van de bouw is er hard gewerkt, waarbij de ploeg die stenen maakt voor de woningen en latrines gelijktijdig werkt met de natuurstenen ploeg en de montage van deuren, ramen en dak.

In maart 2005vond de feestelijke inauguratie plaats. Hierbij waren dorpelingen, leerlingen en onderwijzers aanwezig en werd er een traditionele maskerdans uitgevoerd.

Na de oplevering zaten er zo’n 150 leerlingen op school die les kregen van twee leerkrachten.

Naast twee nieuwe schoolgebouwtjes zijn ook onderwijzerswoningen, latrines en een nieuwe waterput gerealiseerd. In Yanda was al eerder een put door SDO gemaakt, maar deze ligt 5 km van de locatie van de school.