Kani Gougona

Het dorpje Kani Gougona ligt hoog op de vlakte. Het is een zware tocht om er te komen, zelfs met de auto vanuit Sangha duurt het ruim 1,5 uur. Vanwege de ligging boven op het plateau met veel rotsvlakten is de temperatuur erg hoog in het dorp als gevolg van warmteopslag en uitstraling.

Hier is door SDO in 2002 de eerste fase in de vorm van een drie klassige school gerealiseerd. Hier wordt middelbaar onderwijs gegeven (MAVO/HAVO niveau). Het gebouw is gemaakt van betonstenen en vervolgens afgepleisterd met leem. Daarna heeft het gebouwtje de voor Joop’s schooltjes karakteristieke gele kleur gekregen met blauw geschilderde ramen en deuren. Aan de voorkant biedt een galerij schaduw. Aan de achterkant zijn hiervoor brede betonnen luifels gebruikt die tevens dienst doen als latei.

In 2003 is de 2e fase van de school opgeleverd. Dit gebouw is een spiegeling van het eerste gebouw. De ruimte tussen de twee gebouwen doet dienst als schoolplein. Tevens zijn er in die zelfde periode woningen gerealiseerd voor de onderwijzers. Een goede ambiance voor de onderwijzers is belangrijk voor een continue bezetting.