Amani

Het dorp Amani ligt aan de voet van de rotsklif. In dit dorp bevindt zich de eerste school van SDO. Joop nam tijdens zijn bezoeken aan de Dogon altijd voetballen mee voor de scholen. In 1991 deed de dorpsoudste hem daarom het volgende verzoek: ‘U bent professor en geeft onderwijs aan de TU Delft, in plaats van voetballen zou u beter een school voor ons kunnen bouwen.’ Toen Joop en Gonny in 1994 hun 60 jarige verjaardag vierden, leek dat een mooie aanleiding om de gevraagde school echt te realiseren.

Deze eerste school is gebouwd van het traditionele bouwmateriaal banco. Dit zijn gedroogde stenen van leem, zand en strohalmen. Het resultaat wordt afgepleisterd met een leemmengsel en vervolgens eventueel geschilderd. De school bestaat uit drie klassen die met elkaar verbonden zijn door middel van een schaduwrijke veranda, bedekt met strohalmen. Op de hoek bevindt zich nog een kantoortje voor de directeur. In 1996 werd de school feestelijk geopend; een feest dat in Joops geheugen gegrift staat als het allermooiste feest dat hij ooit heeft beleefd.

Naast de school is hier in de loop der tijd ook zorg gedragen voor uniformen, latrines en schoolbanken. In 1998 zijn er op het terrein van de school twee slaapvertrekken voor de onderwijzers gebouwd, voorzien van douches en toiletten. Deze onderwijzerswoningen bleken noodzakelijk om goede onderwijzers aan te trekken en te behouden.
In 2002 is er vanwege het enorm gegroeide aantal leerlingen een tweede blok met 3 klassen bijgebouwd. Dit blok is haaks ten opzichte van het eerste blok geplaatst, waardoor de twee gebouwen als het ware het schoolplein omarmen. Dit tweede blok is enigszins in de zelfde stijl gebouwd als het eerste, alleen is deze niet van banco gebouwd maar met de meer gangbare betonstenen. In 2007 heeft de eerste school na 13 jaar een flinke opknapbeurt gekregen. Lemen bepleistering blijft niet eeuwig mooi zitten en daarom moet er van tijd tot tijd onderhoud plaatsvinden.