Paul van Beers 1950-2020

Paul van Beers is op 19 april overleden. Dat is een groot gemis voor de Blauwe Pomp die hij heeft ontwikkeld. Paul was een gedreven uitvinder en zeer betrokken bij het waterprobleem in Afrika. Uit eigen ervaring wist hij dat de bestaande handpompen vaak kapot gingen en dat er weinig interesse was bij de pomp-fabrikanten om hun product te verbeteren. Hij wilde een sterke pomp en zo ontstond de Blauwe Pomp. Met name in Afrika is de Blauwe Pomp in veel landen te vinden. Partners Pays Dogon is in 2015 begonnen met het installeren van Blauwe Pompen in het land van de Dogon, Mali. Zij ondervonden dat het nog niet zo eenvoudig is om een onbreekbare pomp te maken maar Paul was gretig om van onze ervaringen te leren en de pomp te verbeteren. Het waren altijd lange en interessante gesprekken met Paul vanwege zijn kennis en ervaringen in het veld en zijn grote archief over water en pompen.

Enkele jaren geleden werd er een langzaam groeiende kanker bij hem ontdekt. Hij werd minder mobiel maar niet minder actief. Paul werkte voornamelijk alleen maar in de laatste periode van zijn leven heeft hij nog een begin kunnen maken met de organisatie van de voortzetting van zijn stichting Fairwater en daarmee de Blauwe Pomp. Gelukkig want het zou doodzonde zijn voor de waterzekerheid in Afrika als zijn Blauwe Pomp zou ophouden te bestaan.

Ik zal Paul missen als maat in het water. Ik wens zijn vrouw en dochter sterkte met het verlies van zo’n karakteristieke en gedreven man.

Jan Joost Peskens