Praktijklyceum

Elf docenten, de secretaresse en de boekhouder van het Lycée Professionelle deden begin januari mee aan de training over ondernemerschap, persoonlijke ontwikkeling en activerende werkvormen. We begonnen echter met even stilstaan bij de reden waarom de training in Sevaré werd gegeven en de veiligheidssituatie in de regio. Maar de deelnemers leken heel koelbloedig. Voor hen gaat het lesgeven ook gewoon door.

Er is in de vijf dagen van de training hard gewerkt, geïnterviewd in de stad, gepresenteerd, feedback gegeven, gereflecteerd, een ‘Kolb-test’ over verschillende leerstijlen gedaan, een les voorbereid met activerende werkvormen en gelachen. En we deden een aantal lekkere energizers.

Om een beter begrip te krijgen van wat ondernemen inhoudt zijn de deelnemers in teams van drie of vier man de stad in gegaan om ondernemers te interviewen. De vragen hadden ze per team van tevoren zelf opgesteld. Na afloop gaf ieder team een presentatie van het geleerde op het gebied van zowel ondernemen als de samenwerking in het team. We hebben het gehad over persoonlijke ontwikkeling en waarom dat belangrijk is voor het ontwikkelen van een ondernemende houding. Zowel voor ondernemers maar ook om een goede werknemer te zijn. Als de studenten van het Lycée een streepje voor willen hebben op de volle Malinese arbeidsmarkt, dan is het belangrijk dat ze een stevige persoonlijkheid ontwikkelen en zichzelf leren kennen. Dat begint ermee dat de docenten zichzelf beter leren kennen. De laatste dag hebben de docenten elkaar daarom feedback gegeven door van iedereen aan te geven wat een persoonlijke kwaliteit is en wat de ander te ontwikkelen heeft. Vervolgens heeft iedereen een plan gemaakt om dit te ontwikkelen. Het was een mooie afsluiting van een mooie week.

Cursus voor leerkrachten en docenten verzet naar Sevaré

De veiligheidssituatie in Pays Dogon verslechtert op dit moment. De trainers, die begin januari een cursus (formation) zouden geven in Sangha is de toegang tot het gebied geweigerd. Ondanks dat is de training voor leerkrachten van het basisonderwijs en docenten van het Lycée Professionelle gewoon doorgegaan. De training moest  dus op het laatste moment verplaatst worden van Sangha naar Sevaré.

Binnen een halve dag had het team van ADI het uitvoeren van plan B geregeld: alle deelnemers kwamen naar Sevaré in plaats van naar Sangha, slaapplekken en cursusplek werden geregeld bij het IFM de plaatselijke Pabo, matrassen werden gehuurd en catering werd geregeld. Op maandag 6 januari konden we volgens plan gewoon beginnen. Iedereen was er.