Bouwproces van de Praktijk Lyceum in Sangha

Het Praktijk Lyceum in Sangha is werkelijk een enorm project. Ter plaatse zag ik 1.200 m3 grond liggen voor de tuin. Op de bouwplaats produceert het HCEB team wekelijks 7.500 bakstenen, bij elkaar nu al 50.000 stenen.

In de eerste lokalen zijn de daken vrijwel gereed. Het was een van onze reisdoelen om de plaatselijke metselaars bij te staan bij de detailleringen van het dak en het begin van het gewelf.

Binnen de klaslokalen is de stroomvoorziening zichtbaar en op het terrein is de tuin uitgezet. De funderingen voor de kantoren en de woningen voor de leraren zijn ook klaar.

Ook de verdere voorbereiding staat op de rails. De smid is begonnen met het meubilair, de ramen en de poorten. De vijfduizend struiken en bomen zijn gekweekt en kunnen eind juni, begin juli worden geplant. Er is nog veel te doen, maar het is me duidelijk dat de eerste 150 leerlingen in oktober kunnen beginnen met de eerste vier leerprogramma’s: metselen, landbouw, loodgieten (watertechniek) en zonne-energie. Het onderwijs programma en de andere gebouwen zullen de komende jaren voltooid worden.