Groene woestijn

In 2020 is de uitvoering van veel Groene Woestijnprojecten ‘gewoon’ doorgegaan – wat opmerkelijk is, want de veiligheid was minder dan in de jaren daarvoor.

Het Groene Woestijn Initiatief was van aanvang gericht op regeneratie van het landschap in Pays-Dogon: De bestrijding van watererosie, de aanplant van bomen en struiken, boomkwekerijen, houtbesparende ovens. Gaandeweg zijn daar andere projectonderdelen bijgekomen: Markttuinen voor vrouwengroepen, schooltuinen, ecotraining.

Onlangs – in verband met voedselonzekerheid als gevolg van de onveiligheid – is ook landbouw onder de aandacht genomen. Boeren durven de veraf gelegen akkers niet meer te bewerken, bemesting door de kuddes van de Peul blijft achterwege: Op minder ruimte moet met minder mest evenveel geproduceerd worden. Wij zijn bezig ons netwerk van experts uit te breiden, om ook voor de landbouw best practices te verzamelen en aan ADI voor te leggen – zij kunnen de toepasbaarheid en effectiviteit beoordelen.

Hetzelfde geldt voor de erosiebestrijding: De laatste jaren valt de regen in kortere tijd en hevige buien. Onlangs is zelfs een van de sinds 2014 groeiende boszones zwaar beschadigd door een regenbui waarbij in enkele uren 115 mm regen viel.

Expertise gezocht! Als u die heeft, of iemand kent die die heeft, of vermoedt waar gezocht kan worden – laat het ons weten!

Watererosie vanaf het duin

Yendouma in de droge tijd

Yendouma in de regentijd