Nieuwe restauraties in 2019

De eerste 3 maanden van 2019 heeft de afdeling Cultuur van ADI enorm hard gewerkt in meerdere dorpen tegelijkertijd.  In vier dorpen zijn gebouwen gerestaureerd en is onderhoud  gepleegd. Er is haast bij want vanaf april wordt de beschikbaarheid van water een probleem.

In Koundou Kikini is een gemeenschapshuis na jaren weer in gebruik genomen.  Het gebouw ligt centraal in het dorpen speelt bij ceremonies een grote rol.

In Koundou Guina werd een familiehuis gerestaureerd. Verschillende groepen jongeren voeren het werk uit met aanwijzingen van ouderen uit het dorp. Vrouwen zorgen voor de juiste ingrediënten voor de samenstelling van de leem die gebruikt wordt om de muren beter resistent te maken tegen regenbuien.  Het hele dorp is erbij betrokken en ook uit andere dorpen komen mensen informatie vragen en deskundigheid opdoen. Een groep kinderen zoekt onder begeleiding van een oudere waar de juiste banco, de klei-leem te vinden is. Jongeren dragen de stenen aan en mengen de banco. Een andere groep strijkt de muren opnieuw aan.

In Yendouma Ato zegt een oude man daarover: “ We zijn nu eindelijk begonnen met de restauratie en onze voorouders zien wat we aan het doen zijn, ik weet dat ze hun goedkeuring aan ons geven.” Er wordt hout gekocht dat van ver moet komen. Daarmee worden de daken hersteld en gezorgd voor goede afwatering als het regenseizoen aanbreekt.

In Youga Dogourou zijn al een paar jaar geleden huizen en graanschuren gerestaureerd. Ze liggen onder de overhangende rotsen. Regelmatig onderhoud zorgt er nu voor dat ze niet opnieuw in verval raken. Als dit werk gedaan is begint eerst de droge periode en wordt het te heet om op deze hoogte te werken.

Op de scholen wordt vanaf nu les gegeven over erfgoed. Als de stakingen daar toch nog doorgaan zal Boureima samen met groepjes kinderen in deze dorpen gaan tekenen en schrijven over wat hoe prachtig de gebouwen nu zijn geworden. Ze bewaren hun erfgoed niet voor de toeristen, want die komen niet. De schoonheid daarvan geeft een gevoel van trots en eigenwaarde terug aan de dorpen, aan de volgende generatie.