Cultuur lessen

De kinderen tekenen en schrijven bijzonderheden over belangrijke historische plekken in Sangha. In groepjes gaan ze er ook kijken en ze brengen verslag uit in de klas.

De Toguna is een plek waar de oudere mannen bij elkaar komen om problemen op te lossen. Souleymane Dolo schrijft over wat er gebeurt op deze plek: “Dit is een hele mooie toguna uit Pays-Dogon. Hij ligt in het dorp Inguèlè. Onder de toguna zitten een aantal oude mannen. Een van hun ligt te slapen. Buiten loopt een schaap en ook een haan.”

Tekening van Souleymane Dolo

Dit is het huis van de Hogon. De Hogon is de oudste van het dorp. Hij bepaalt de wet. In het huis van de Hogon ga je niet met je schoenen aan naar binnen. Je mag ook niet naar binnen met fonio. De Hogon wast zich niet want de slang likt hem schoon. De vrouw van de Hogon is gestorven. Nu maakt de vrouw van zijn zoon zijn eten klaar. In het huis van de Hogon wordt geofferd aan de goden.”

Tekening van Fati Dolo

In de hangar (toguna) zitten de ouderen en ze praten over een beter toekomst van hun kinderen en van het dorp. Rechts ziet je de grot en in de grot gaan de ouderen zitten. Dan worden hun zorgen minder.”

Tekening van Fatoumata Basso Dolo

Dit is het huis voor de vrouwen die menstrueren. Ze blijven daar vijf dagen, die overeenkomen met de week van de Dogon. De mannen mogen daar niet naar binnen en de vrouwen mogen niet terug naar hun eigen huis. De vrouwen die menstrueren stampen gierst voor de maaltijd.”

Tekening van Amaibe Dolo

Tijdens het offeren van het ritueel binou ké, gaan de mensen boven zitten en slachten ze de hanen en kippen.  In de nacht komen de slangen te voorschijn en ze likken het bloed van de geslachte dieren op. Deze offering hoort bij de religieuze traditie.”

Tekening van Moctar Dolo

De Tellem en hun huizen. Ze slapen elke dag in dit huis. Alles wat ze nodig hebben om te eten en te drinken is ook in dit huis.”

Tekening van Kadidia Dolo