Watertorens in Pays Dogon

Het is steeds weer ontroerend om te zien met welk enthousiasme en inzet er aan nieuwe watervoorzieningen in het land van de Dogon wordt gewerkt. De watertorens met pompen op zonne-energie worden door de dorpen omarmd omdat er een grote behoefte is aan water en het water halen er minder inspannend door wordt. De nieuw watertorens die dit jaar zijn gebouwd bevestigen dat de projecten van PPD en ADI gewoon doorgaan ondanks de beroerde situatie in Mali en ook dat wordt door de dorpen gewaardeerd.

Begin 2021 is het proefproject van twee watertorens met pompen op zonne-energie door het fonds van Marie Stella Maris en Aqua for All goedgekeurd en is ADI gestart met het programma voor nog eens 8 watertorens in de periode 2021-2023. Elke watertoren vergt een investering van ongeveer 25.000 euro.

Er zijn in 2021 twee watertorens gebouwd en opgeleverd. De eerste in Tuégou waar de watervoorziening zeer slecht was en ook van slechte kwaliteit. Tuégou is als zoveel dorpen in de Dogon slecht bereikbaar. Verharde wegen ontbreken.

Met de Franse stichting Via Sahel Gascogne is een weg aangelegd zodat de zware boormachines Tuégou konden bereiken. Er is nu een boorgat met veel en goed water. De watertoren van harde geperste leemsteen past prachtig in het rotslandschap en de traditionele bouwstijl van het dorp.

Op 12 september werd de watertoren van Amala geïnaugureerd met veel dorpsbewoners, hoogwaardigheidsbekleders en muziek. Sinds enkele weken is er begonnen met de bouw van de derde toren van dit jaar in Nigari Donou.

Er wordt door ADI veel tijd besteed aan goede afspraken met het dorp over een commissie die het beheer van de watertoren doet en over het onderhoud ervan. Bij de ingebruikneming van de watertoren worden hygiëne-sets uitgedeeld aan de vrouwen en wordt een cursus verzorgd over hoe om te gaan met water en hygiëne.

Wij adviseren het team van ADI op hoofdlijnen via telefoon en internet omdat we sinds eind 2019 niet meer in de Dogon mogen komen. Ter plekke moet ADI zelfstandig opereren. Wij van PPD kennen daardoor veel details niet maar zien het resultaat en dat is goed. Petje af voor ADI.

De interesse voor de Blauwe Pomp, een handpomp, is op dit moment niet groot. De moderne watertorens met pompen op zonne-energie zijn een alternatief waar de dorpen naar uitkijken. Dat is een trend voor grote delen van Afrika. Toch heeft de handpomp niet afgedaan en is vaak de goedkoopste oplossing. ADI is nog steeds actief met de Blauwe Pomp. Er zijn nog 24 pompen in voorraad die strategisch ingezet worden op plaatsen waar de waterbehoefte beperkt is.

2021
Herstel van de weg tussen Sangha en Tuégou (met Via Sahel Gascogne)
Boren van een boorgat in Tuégou en laboratoriumonderzoek naar de kwaliteit van het water
Watertoren van Tuégou
WASH (drinkwater, sanitair en hygiëne) programma Tuégou
Schoonmaken van het boorgat in Amala
Watertoren van Amala
WASH (drinkwater, sanitair en hygiëne) programma Amala

 

Watertoren in Tuégou

Watertoren in Amala