Restauratieprojecten: fotorapportage

Wat heeft de afdeling cultuur en erfgoed van ADI vorig jaar tot stand gebracht, een fotorapportage van Boureima Teme.

In 2020 zijn de dorpen Tuégou (1950 inwoners) , Koundou Kikini (795 inw.) en Yendouma Ato (669 inw.) aan de beurt. Graanschuren en familiehuizen, de zogenaamde ginna’s worden hier gerestaureerd door ADI. Alles voortdurend in overleg met de bewoners, hun keuzes over welke de ginna’s aan de beurt zijn, het doorgeven van kennis over traditionele bouwwijze en het bepalen wie de werkzaamheden gaan begeleiden en uitvoeren. Boureima Teme, de hoofd van de afdeling cultuur van ADI coördineert alle werkzaamheden. Hij legde de veranderingen in deze dorpen vast in een prachtige beeldreportage. Hij fotografeerde de bouwprojecten en de mensen die eraan werken. Het laat zien hoe de gebouwen vooraf, tijdens en na de restauraties eruit zien, hoe de kinderen aan het werk zijn in de klaslokalen.

Fotorapportage > klik hier

Het dorp Koundou Kikini begint met de reconstructie van voorraadschuren. A.Dara heeft daar de leiding en staat aan het hoofd van een jongerenorganisatie die het werk uitvoert. Een groep van 30 jongeren overlegt met de ouderen van het dorp over de bouwmethode. Die oudere bewoners zijn steeds ter plaatse om aanwijzingen te geven en hun kennis te delen. Een van de jongens vertelt: ”Als andere ong’s zich ook wat meer zouden bezighouden met voorlichting geven aan ons jongeren, dan zou de cultuur hier in de Dogon beter bewaard blijven.”

In Yendouma Ato werd al vorig jaar gestart en nu volgt druk overleg over hoe een oude ginna eerst deels moet worden afgebroken en daarna opnieuw opgebouwd. Alles binnen de traditionele bouwmethode. De oude generatie bouwt ook zelf mee om geen vergissingen te maken bij de reconstructie. De Mission Culturelle uit Bandiagara, de overheidsinstelling van het ministerie van cultuur inspecteert later in het jaar of de restauraties volgens hun richtlijnen zijn gebeurd. Boureima werkt intensief samen met deze instantie.

Tuégou is een prachtig traditioneel dorp. Hier herstelt ADI in 5 verschillende wijken die hoog boven elkaar liggen gebouwen die bewoond worden door verschillende families. Permanente bewoning is trouwens een van de criteria om in aanmerking te komen voor restauratie. Het dorp is geen museum, maar een levende gemeenschap. Verschillende groepen jongeren van soms wel 50 of 60 man voeren de bouwwerkzaamheden uit. Vrouwen dragen water, jonge kinderen helpen hier en daar en volgen op de voet de veranderingen in hun dorp.

Op de 4 scholen (958 ll.) in deze dorpen krijgen de kinderen les over de geschiedenis van hun dorp en de betekenis van de verschillende tradities, de bouwwijzen en objecten waaronder de traditionele maskers die gebruikt worden bij de dansen. Samen met hun leraar en onder begeleiding van ADI tekenen en schrijven ze over de kennis die ze opdoen. Over waarom hun dorp er zo uitziet, over de huizen en traditionele voorwerpen die bewaard worden, over de achtergronden van deze tradities.

Ondanks de voortdurende aanvallen op dorpen in de omgeving gaan alle geplande restauraties gewoon door. Met extra voorzichtigheid vooral tijdens het vervoer van de bouwmaterialen zoals stenen en hout. En dan zijn er nog de covid 19 maatregelen zoals het vermijden van samenkomen in grote groepen.

In het volgende jaar 2021 komen de dorpen Irely en Wadouba aan de beurt. De voorbesprekingen begonnen al eerder. Het werk van ADI breidt zich uit en iedereen praat erover. Hoe mooi het dorp wordt en hoe bijzonder het is dat ondanks de onveiligheid er zo veel gebeurt. Hoe dit werk tastbaar bijdraagt aan de verbetering van de leefomstandigheden in het gebied en aan het behoud van de eigen cultuur.