ADI & DJAM op Festival Ogobagna

Een deel van het team van Association Dogon Initiative (ADI) was eind maart aanwezig in Bamako bij de presentatie van Projet DJAM op het Festival Culturel Ogobagna. Dit festival, dat geheel in het teken staat van de Dogon cultuur wordt elk jaar in de Malinese hoofdstad gehouden. Naast een vol programma met kunst, cultuur, muziek en dans is er tijdens het festival ook ruimte voor inhoudelijke bijeenkomsten over de actuele situatie in Centraal-Mali. Met een fototentoonstelling (dank aan Rijnja Repro uit Amsterdam voor de grote prints!) en mini-bioscoop, georganiseerd door onze samenwerkingspartners Viewpoint Producties en Yamarou Photo, werd een beeld geschetst van het leven en werk van vrouwen in Pays-Dogon. ‘We hebben heel veel  positieve reacties gekregen’, aldus Saïdou Temé. ‘Dat de vrouwen in de video’s en tentoonstelling zelf vertellen over hun leven maakte diepe indruk. Dat verhaal horen mensen anders nooit.’

De presentaties tijdens Ogobagna dienden voor zowel ADI, PPD als onze partners in Project DJAM een groter doel. Pays-Dogon is, ook voor veel inwoners van de hoofdstad, bijna gelijk aan een ver buitenland. Er wordt over gesproken maar wat er precies speelt? Door de vrouwen te laten vertellen is een eerste stap gezet om de het werk van ADI bij een breder publiek bekend te maken en juist ook in Mali zelf nieuwe netwerken aan te boren.  Om deze reden bezocht het team van ADI in de hoofdstad verschillende vrouwelijke ondernemers die actief zijn in de kleinschalige voedselverwerking en textielbranche. De input van deze onderneemsters levert nieuwe commerciële ideeën op voor de vrouwengroepen in Pays-Dogon. Wat bijvoorbeeld te denken van het verwerken van krekels? Naast alle informele ontmoetingen werd op 24 maart ook officiële bijeenkomst met vrouwenorganisaties uit Bamako georganiseerd. Een kans om kennis en ervaring uit te wisselen en om nieuwe connecties te maken voor samenwerking en onderlinge handel. ‘Het fijne graan uit Pays-Dogon blijkt erg gewild te zijn’, aldus Saïdou. ‘Dat biedt kansen voor onze vrouwengroepen. De eerste onderlinge app-groep is al aangemaakt en we hebben afgesproken terug te komen. Dan niet alleen met ons team maar juist ook met vertegenwoordigers van de vrouwengroepen zelf’.