Vrouwen openen Epicentrum Wadouba

Op zaterdag 27 februari 2021 is ons nieuwe epicentrum in Wadouba officieel geopend. Het centrum, dat gebouwd werd door oud studenten van het Lycée Professionnel Sanhga biedt ruimte aan en leer- en ontmoetingsruimte voor vrouwen, een klein kantoor voor medewerkers van ADI, een algemene opslagruimte en twee opslagruimtes voor uien. Naast het epicentrum is de nieuwe ‘vrouwentuin’ inmiddels in gebruik genomen en steken de eerste groenten voorzichtig boven de grond. De volledige bouw plus de reparatie van een nabijgelegen waterdam zijn mogelijk gemaakt door de Contribute Foundation.

Het epicentrum is een belangrijke stap voorwaarts in de samenwerking met vrouwengroepen in de regio Wadouba. Association Dogon Initiative ondersteunt rond Wadouba een kleine 2000 vrouwen verdeeld over 18 vrouwengroepen. Alle activiteiten voor, door en met deze vrouwen werden tot op heden bij deelnemers thuis of in de open lucht georganiseerd. Het nieuwe epicentrum biedt ruimte voor  wekelijkse bijeenkomsten, de distributie en terugbetaling van microkrediet leningen en trainingen in alfabetisering, zeep maken, tuinieren en preventieve gezondheid. Daarnaast kunnen muskietennetten en houtbesparende oventjes gemakkelijker gedistribueerd worden vanuit de centrale opslag en kunnen jaarlijks zo’n 50 vrouwen gebruik maken van de uienopslag en bijbehorende groentetuin.

Dat de vrouwen van Wadouba nu een eigen leer/werkcentrum hebben is een boost voor het werk van alle betrokken vrouwengroepen en kan rekenen op brede steun vanuit de gemeenschap. De rol die vrouwen spelen voor zowel hun gezin als voor de gehele gemeenschap heeft nu een tastbare en herkenbare plek gekregen midden in de regio. Iets dat de verdere ontwikkeling en training van vrouwen alleen maar zal sterken. En natuurlijk, ook jongeren en mannen zijn van harte welkom om het centrum te benutten voor bijeenkomsten, trainingen en de ontwikkeling van nieuwe initiatieven.