DJAM op Festival Ogobagna

Jaarlijks wordt aan de oever van de Niger, in de Malinese hoofdstad Bamako, het Festival Culturel Ogobagna georganiseerd waarbij de cultuur van Pays Dogon een week lang wordt gevierd met muziek- en dansoptredens, debat en workshops, een grote markt en natuurlijk heerlijk eten en drinken. Al eerder waren er tijdens het festival presentaties van LEVS Architekten, PPD en ADI maar dit jaar pakken we grootser uit met een foto-expositie, een mini-bioscoop en een ontmoeting van het team van ADI met vrouwenorganisaties uit Bamako.

Het festival dat normaal gesproken altijd in januari plaatsvindt is dit jaar, vanwege eerdere corona-beperkingen, verplaatst naar de week van 22-28 maart 2021. Tijdens deze week zullen op het festivalterrein 35 foto’s te zien zijn van onze DJAM samenwerkingspartner Yamarou Photo. De foto’s schetsen, samen met indringende quotes, een beeld van het dagelijks leven en werk van vrouwen in Pays-Dogon. In een bijbehorende festivalstand kan het publiek (het festival heeft jaarlijks zo’n 25-30.000 bezoekers) in een mini-bioscoopje een doorlopend filmprogramma volgen waarbij, met name vrouwen, vertellen over hun leven, het project DJAM en over situatie in Pays Dogon.

Op woensdag 24 maart gaat een al langer gekoesterde wens in vervulling om een link te leggen tussen het team van ADI en vrouwenorganisaties uit Bamako. Voor veel hoofdstedelijke bewoners is het leven van vrouwen in Pays Dogon vrijwel onbekend terwijl er veel reden is om juist ook in de huidige situatie in Mali gezamenlijk op te trekken en de stem van vrouwen te versterken als het gaat om vrouwelijk leiderschap, en een stem in politiek en economisch beleid Daarbij zijn er wellicht ook praktische kansen voor onderlinge samenwerking. De vrouwengroepen in Pays-Dogon produceren textiel, voedsel, uien en wie weet zijn er, middels vrouwenorganisaties in Bamako, ook economische kansen te creëren. De bijeenkomst op 24 maart is een eerste aanzet daartoe met als toekomstperspectief ooit een grote bijeenkomst van vrouwen tijdens een van de volgende Ogobagna Festivals.

Namens de partners in Project DJAM organiseert Viewpoint Productions alle activiteiten. De fotoexpositie, minibioscoop en workshop worden mede mogelijk gemaakt door Koninklijke Rijnja, de Nederlandse Ambassade in Bamako en Yamarou Photo. Zie ook: www.ogobagna.org / @festivalcultureldogon

 

 

Fatoumata: “Avec les gens qu’on est entraine de dire qu’on s’est querellé, nous sommes de même père et même mère.”

 Tenin: “Ce qui me préoccupe, c’est comment assurer un meilleur avenir pour mes enfants.”
Photos: Kani Sissoko, Yamarou PHOTO. DJAM @ Ogobagna