Watertorens met Marie Stella Maris

Partners Pays Dogon realiseert met financiële hulp van Marie Stella Maris watertorens met pompen op zonne-energie in Mali

Op 13 augustus heeft het fonds van het watermerk Marie Stella Maris 170.000 euro toegezegd aan Partners Pays Dogon voor de bouw van 8 watertorens met pompen op zonne-energie in het land van de Dogon. Dit is een vervolg op een proefproject van twee watertorens. Deze zijn in 2019 gebouwd en functioneren al maanden naar grote tevredenheid van de bewoners van de dorpen Koundou en Wadouba. Het zijn bijzonder torens, gebouwd van geperste leemsteen en een schaduwdak waarop de zonnepanelen liggen. De architectuur past in de traditionele architectuur van de Dogon. Met de watertorens is niet alleen een stap gezet in de waterzekerheid voor de betreffende dorpen maar ook in de opleiding van lokale technici in de bouw en onderhoud van de watertorens. Goed water en lokaal geproduceerd zeep worden ook ingezet in de strijd tegen de Corona.

Aqua for All ondersteunt PPD bij de ontwikkeling van waterprojecten in de Dogon sinds 2014. De combinatie van watervoorziening en training in techniek, onderhoud en ondernemerschap helpt de bevolking vooruit en draagt bij aan duurzame economische ontwikkeling”.

In de Dogon ontbreekt het aan alles, er is geen stromend water, geen elektriciteit, geen behoorlijke infrastructuur en geen bedrijvigheid. En dan is er ook nog een veiligheids issue waardoor veel NGO’s de regio verlaten hebben. Dit project van PPD en Marie Stella Maris, ondersteund door Aqua for All waarmee PPD al sinds 2014 samenwerkt, is een opsteker voor de regio.