L’AMI: cursus voor gevorderde leerkrachten AMI Baranés

Zevenentwintig leerkrachten (AMI Baranés, het Dogon woord voor helper) en zes conseillers (begeleiders vanuit de staatsinstelling CAP) waren begin januari vijf dagen hard bezig: uitwisselen van ervaringen van het afgelopen jaar, bedenken van oplossingen voor alledaagse problemen als ‘hoe maak ik tijd om met mijn collega’s te overleggen’ en ‘hoe zorg ik dat de kinderen betrokken blijven als ik iets uitleg op het bord’. Ook maakte alle AMI Baranés plannen voor het komende jaar. Die plannen gaan vooral over de school en het dorp, de gemeenschap met alle activiteiten die daar plaatsvinden: hoe gaat de school samenwerken met de vrouwentuinen, met activiteiten op het gebied van de groene woestijn, watervoorziening, gezondheid enzovoorts. En hoe kunnen de kinderen bij die activiteiten ook weer beter taal leren. Want dat blijft het hoofddoel van l’AMI: kinderen meer kansen geven.

Een van de AMI Baranés verzorgde een uitleg over de werking van de ‘classe modèle’ op zijn school, een klas waar een kast is voor de boekjes die door de leerlingen gemaakt worden met eigen teksten en waar materiaal is om tekeningen en teksten aan de muur te bevestigen. Hij is zeer tevreden: elke school zou zo’n klas moeten hebben. Een doel om in de komende jaren aan te werken.

Cursus voor leerkrachten en docenten verzet naar Sevaré

De veiligheidssituatie in Pays Dogon verslechtert op dit moment. De trainers, die begin januari een cursus (formation) zouden geven in Sangha is de toegang tot het gebied geweigerd. Ondanks dat is de training voor leerkrachten van het basisonderwijs en docenten van het Lycée Professionelle gewoon doorgegaan. De training moest  dus op het laatste moment verplaatst worden van Sangha naar Sevaré.

Binnen een halve dag had het team van ADI het uitvoeren van plan B geregeld: alle deelnemers kwamen naar Sevaré in plaats van naar Sangha, slaapplekken en cursusplek werden geregeld bij het IFM de plaatselijke Pabo, matrassen werden gehuurd en catering werd geregeld. Op maandag 6 januari konden we volgens plan gewoon beginnen. Iedereen was er.