Waterpompen, putten en torens

Al vier jaar worden met financiële steun van Aqua for All en de Af Jochnick foundation blauwe pompen geplaatst in de Dogon. Een nieuwe pomp introduceren in Afrika bleek niet zo makkelijk maar in 2018 is de Blauwe Pomp officieel toegelaten als handpomp in heel Mali.

In deze vier jaar is een gemotiveerde en capabele organisatie opgebouwd die niet alleen de pompen installeert maar ook onderhoudt. Dat is een sterk punt. Een kapotte pomp wordt zo snel mogelijk gerepareerd vanuit een depot met onderdelen en een eigen auto.

De projectleider, Moise Sagara, heeft zich ontwikkeld als een technisch specialist op het gebied van water en hij is doorlopend met het technisch team op pad. De volgende stap in de ontwikkeling van de Blauwe Pomp is de vorming van een bedrijf los van de PPD en ADI. Zo’n bedrijf is een voorwaarde om opdrachten binnen te kunnen halen van de overheid en instanties als UNICEF. Daar zijn nu de eerste stappen voor gezet. Er is een ondernemer uit Bandiagara, Bruno Traore, met wie we nu samenwerken om het bedrijf voor de Blauwe Pomp op poten te zetten en de eerste opdrachten binnen te halen. De aanpak blijft dezelfde: het installeren van pompen met een langdurig onderhoudscontract om een duurzame levering van water veilig te stellen en werkgelegenheid te genereren.

Naast het programma van de Blauwe Pomp is er nu ook een programma voor watertorens met pompen op zonne-energie; mogelijk gemaakt door een forse bijdrage van het watermerk Marie Stella Maris. In maart zijn we begonnen met een pilotproject van twee watertorens in Koundou en Tiougu. De installatie is gemaakt van de geperste leemsteen. Het ziet er prachtig uit en in november is de watertoren feestelijk geopend. Deze watertoren wordt ook gebruikt voor de school- en vrouwentuinen.

In Tiougu is er op geringe diepte water gevonden maar dat is geen drinkwaterkwaliteit. Om het pilotproject niet op te houden wordt nu eerst de watertoren van Wadouba gemaakt. Wadouba ligt op het plateau en de watervoorziening wordt gecombineerd met een nieuwe epicentrum voor vrouwenactiviteiten. Bij de watertoren van Wadouba komt een kiosk waar vrouwengroepen hun producten kunnen verkopen en waar elektriciteit is om telefoons en computers op te laden.

Het zijn nieuwe ontwikkelingen waarbij we steeds weer nieuwe mogelijkheden kunnen uitproberen. We zijn dan ook erg blij met dit pilotproject van Marie Stella Maris.