Missie in maart 2019 | Watertorens voor Pays Dogon

In maart is de PPD weer in het land van de Dogon geweest. Jan Joost en Joep zijn 12 maart weer teruggekomen. Het was een interessant en productief bezoek. De voornaamste aanleiding was het opzetten van een nieuw programma voor watertorens en pompen op zonne-energie dat mogelijk wordt gemaakt door een genereuze subsidie van het watermerk Marie-Stella-Maris. Er komen in totaal 12 installaties maar voor dit moment gaat het om twee proefprojecten. We kunnen een vliegende start maken omdat er voor het programma van de Blauwe Pomp al een goed gevormd technisch team en projectleiding is. Dat is een mooi resultaat van een langdurende samenwerking van PPD en ADI in het land van de Dogon. In het team zijn verschillende specialistaties: puttengravers, installatie technici en elektrotechnici. De proef locaties zijn Koundu en Tyougu. Beiden dorpen hebben een groot tekort aan veilig water en het waterprobleem is niet makkelijk op te lossen. Met behulp van het team en van vertegenwoordigers van de dorpen zijn we op zoek gegaan naar een haalbare oplossing. Het enthousiasme en de medewerking van iedereen is groot en samen gaat het ons lukken.

Overleg in Koundou

We hebben Met de landcruiser door een groot gebied gereisd om de Blauwe Pomp, nummer 28, te plaatsen en om verschillende installaties van een watertoren en pomp op zonne-energie te bekijken en te evalueren. Onderweg bezochten we een gezondheidscentrum in het dorp Kani Gogouna van de Italiaanse NGO ’Actions de promotion Humaine’.

De economie in het land van de Dogon die al weinig voorstelde, is verder achteruit gegaan. Er is zeer weinig geld onder de mensen en dat merken wij in de vele contacten die we hebben. De vooruitzichten op een redelijke oogst zijn ook slecht omdat de spanningen tussen Peul en Dogon oplopen en daardoor de velden in de vlakte moeilijk bereikbaar zijn. Dat is zorgelijk.

Jong en oud helpt mee

We praten veel over de veiligheidssituatie in de Dogon. Het is een onduidelijke situatie met meer partijen dan alleen de inwoners van het gebied en met veel slachtoffers. Wij zijn er van overtuigd dat een dialoog de enige weg is naar een oplossing, maar mensen die we spreken zeggen dat praten met de militante Peul op dit moment uitgesloten is. Overigens merken wij niets van spanning of strijd behalve dat we af en toe een DOZO combattant tegenkomen. De DOZO zijn ontstaan uit het jagers gilde en zeggen te strijden voor de vrede in de Dogon. 10 dagen na onze terugkomst is er een dodelijke aanslag op het dorp Ogassogou bij Bankass. Dat is hemelsbreed maar 70 km van Sangha maar toch voor ons ver weg. Het is niet duidelijk wie de daders zijn.

Watertorens worden in Bandiagara in elkaar gelast                                                                                                                                               Een Dozo strijder