Het huis van de Hogon in Neni

Het is geen toeval dat de keuze van het restauratieprojekt van de afgelopen maanden op het huis van de Hogon in het dorp Neni is gevallen.  Ook al wordt het momenteel niet bewoond, het is een enorm imposant en gezichtsbepalend gebouw als je aan komt rijden vanuit de vlakte.

De dorpsbewoners en de medewerkers van ADI, met supervisie van de Mission Culturel in Bandiagara zijn het er allemaal over eens dat dit gebouw voor de komende generaties behouden moet blijven. Ook in de hoop dat toeristen terugkeren naar de Dogon. Ze verwachten het in de toekomst weer bewoonbaar te maken. Nu wordt de constructie van het gebouwen en de facade aangepakt. De mensen in het dorp zitten regelmatig bij elkaar in de grote Toguna en er wordt dan stevig gedebateerd over het doel en de aanpak van de werkzaamheden.  Zonder hun directe betrokkenheid kan er niets.

Yacouba Pérou heeft de leiding van de werkzaamheden. Samen met Boureima Teme van ADI geeft hij instructies aan de verschillende groepen die de restauratie uitvoeren. De jongsten zijn in de leeftijd van 10 tot 18 jaar, ze werken samen met de  andere groep van 18 tot 35 jarigen en de ouderen van het dorp geven hun kennis door.

De gesprekken gaan over de juiste samenstelling van het leem waarmee de muren worden hersteld, met daarin wilde bessen en schors van een bepaalde boomsoorten en over de samenstelling van de verf en de juiste kleuren. De spullen die op de grond in het gebouw liggen worden zorgvuldig geconserveerd en niet verplaatst.

Alle werkzaamheden zijn volgens de regels van de Unesco uitgevoerd.

 

Meer lezen?

Dit bericht is onderdeel van het project Neni

Lees meer over dit project