Toekomstvisie Vrouwenprogramma

6400 vrouwen, verdeeld over 70 groepen, nemen op dit moment deel aan het vrouwenprogramma van ADI. In bijna 10 jaar tijd (het Dogon Vrouwen Initiatief werd in 2008 opgericht) is er enorm veel bereikt. Het bezoek van Amatigue en Saïdou bood daarom een mooi moment om de balans op te maken en plannen te maken voor de toekomst.

Het microkredietprogramma van ADI is succesvol en krijgt om die reden met regelmaat nieuwe aanvragen binnen van vrouwengroepen die willen deelnemen. Hartstikke mooi natuurlijk maar hoe organiseren en financieren wij dat, hoe zorgen we dat groepen die allang meedoen uiteindelijk zelfstandig verder kunnen en hoe zorgen we dat de nu aangesloten vrouwengroepen meer mogelijkheden krijgen om eigen inkomen te vergaren? Samen met Saïdou en de staf van ADI zal de komende tijd gewerkt worden aan een nieuw strategisch beleidsplan voor de periode 2018-2023. Duidelijk is nu al dat versterking van de capaciteit van de ADI-staf daarin een belangrijk onderdeel zal zijn evenals creatieve ideeën om met lokaal handwerk, tuinderij en zeepmakerij meer inkomen te genereren.

‘Het moet wel stap-voor-stap’, aldus Saïdou: ‘We zien in andere delen van Mali dat organisaties microkredietprogramma’s starten en bij het eerste contact met de deelnemers meteen geld uitdelen. Dat is een recept voor mislukking. Bij ADI bouwen we stap voor stap een vertrouwensrelatie op. We helpen de vrouwen om zich te organiseren, starten altijd met kleine leningen en bouwen van daaruit, samen met de vrouwen, aan een duurzame relatie. Dit proces neemt tijd maar levert naar onze ervaring uiteindelijk een veel sterker resultaat en een daadwerkelijke verandering op.’