De restauratie van drie huizen in Nando

Het behoud van het cultureel erfgoed in het Dogonland is nog steeds een van de doelstellingen van de stichting Partners Pays Dogon. In Nederland hebben we ons team versterkt: Marie Rehorst volgt het bewustwordingsprogramma, terwijl Bart Duvekot en Marta Rota de erfgoedprojecten verzorgen samen met Boureima Teme, onze collega in Mali. Dit jaar heeft het Association Dogon Initiative (ADI) in samenwerking met de Mission Culturelle van Bandiagara (MCB) de herstelwerkzaamheden van drie Guin’na (familiehuis) begeleid in drie verschillende wijken in het dorp Nando (Dèguèri, Djindo en Djambourou). Het werk, uitgevoerd in overeenstemming met de Unesco’s Outstanding Universal Value Standards, begon op 15 april 2017 en duurde tot 2 juni 2017.
ADI zorgde voor het water, het banco en een goede kwaliteit hout, omdat de gemeenschap moeilijkheden had om dit in het gebied te vinden. Boureima Teme, leider van Initiative Dogon Culture (IDC), heeft de ontwikkelingen van de restauraties nauwlettend gecontroleerd om achter de behoeften van de gemeenschap tijdens de uitvoering van het werk te komen. Hij legde ook aan de lokale bevolking het belang van hun dorp uit, hun cultuur en de bereidheid om hun rijke culturele erfgoed te behouden en te promoten. Jong en oud was betrokken bij de restauratie en het was een gelegenheid om de kennis en bouwtechnieken van generaties lang over te dragen. Het besluit om deze drie Gin’nas te herstellen, is het resultaat geweest van een bijeenkomst van de bevolking.

1. De Guin’na van Dèguèri

Dit is de belangrijkste Guin’na van het dorp. Het is een van de grootste bouwwerken, bestaande uit drie verdiepingen. Op de begane grond bevinden zich tien verschillende ruimten waar diverse families wonen. ADI zorgde voor hout voor de nieuwe balken en voor het water tijdens het restauratieproces.

2. De Guin’na van Djèndo

Deze Guin’na is een gebouw van 1 verdieping. Naast het belang en de symboliek die het uitbeeldt, is het de plek waar alle mannen uit de buurt elkaar ontmoeten. De restauratie omvatte de renovatie van het dak, de restauratie van twee kamers en het pleisterwerk aan de buitenkant.

3. De Guin’na van Djambourou

Anders dan in de overige buurten, waar de restauratie bestaat uit het veranderen van de houten balken en het herbouwen van bepaalde onderdelen, moest de Gin’na in Djambourou geheel worden herbouwd. Alles was ingestort en er was slechts een kamer over. De locatie is de ontmoetingsplaats van de inwoners van de buurt waar alle beslissende vergaderingen worden gehouden over het besturen van de buurt en de belangrijke gebeurtenissen die plaatsvinden.

 

Al de verschillende dagelijkse activiteiten, de dynamiek van de lokale gemeenschap en de samenwerking van jongeren binnen de verschillende teams lieten een participatieproces zien, waardoor de restauratie van deze drie huizen mogelijk werd en succesvol is. In november zal Bart Duvekot het dorp bezoeken om het werk te documenteren en de gemeenschap te ontmoeten.