De opening van het Praktijk Lyceum in Sangha

Het Professioneel Lyceum in Sangha werd op een zaterdag 24th september geopend maar wij kwamen donderdagavond al aan om te zien hoe alle voorbereidingen liepen. Een indrukwekkende organisatie met vele jongeren (wij schatten een kleine 30) vormde het organisatiecomité onder leiding van de burgemeester. Tot in detail lag er een draaiboek met namen, ontvangstplekken, speeches, maar ook een ‘toeristische” rondleiding, de camerapositie voor nationale televisie en pers. Maar ook praktische zaken als eten, water, de geluidsinstallatie, de publiekstribune, het verplaatsen van de markt van Sangha zodat er na afloop ook voor de geïnteresseerde bevolking eten was. Hoezo, kunnen ze niet organiseren!!!!

Preparation sangha

Wij hebben op de school driemaal de ronden gelopen zoals die met de ministers zouden worden gedaan zodat alles ook de goede aandacht kreeg inclusief de uitleg van de rol van ADI. De opening zelf verliep vlekkeloos en werkelijk perfect binnen planning.

160924_Opening Lyceum _Jan Joost (347)

Voor Sangha een ongekend spektakel. Een konvooi van een kleine 30 auto’s met de minister, gouverneur, sousperfect, de directeur generaal van praktijkonderwijs uit Bamako en dus voor het eerst drie zeer serieuze militaire auto’s met zo’n 15 militairen om het konvooi te beschermen.

160924_Opening Lyceum _Jan Joost (65)

Veel speeches en vooral ook nadruk op het bijzondere van deze eerste school die het voorbeeld moet worden van een andere aanpak van de overheid om lokaal praktijk onderwijs te gaan realiseren met een aansluiting op wat er lokaal nodig is.

Speeches sangha

160924_Opening Lyceum _Jan Joost (326)

De nieuwe directeur van de school, Ladaogo Kinda is zeer gemotiveerd om dit te gaan realiseren en wordt hierin gelukkig goed gesteund door de directeur van de Technical en Vocational Education in Mali, Oumar Jacouba Maiga. Per 1 oktober zijn er 110 nieuwe leerlingen die starten met twee curricula; Bouwen en elektriciteit. Water en landbouw staat voor 2017 op de agenda met vanzelfsprekend weer meer nieuwe leerlingen en docenten.