Het Praktijk Lyceum begint in oktober

11a Lyceum_panorama1

Het Praktijk Lyceum in Sangha is bijna opgeleverd. De zes klaslokalen voorzien van meubilair, de administratiegebouwen, de eerste loods, zes huizen voor leraren en twee sanitaire blokken zijn klaar.

160621_Lyceum sangha

De tuin met een aantal bomen en planten krijgt vorm dankzij de aanvoer van vruchtbare grond door Toguna Agro Industries, onze plaatselijke sponsor van het project.

02 Lyceum_panorama2

In Bamako hebben we tijdens een vergadering  met Seydou Nantoume, de eigenaar van Toguna Agro Industries, de noodzaak van een nieuwe donatie besproken. Toguna Agro Industries zal zorgen voor het transport van meer vruchtbare grond ten behoeve van het planten van in totaal 5000 bomen en 5000 struiken verspreid over het 4 hectare grote terrein, die later gebruikt zullen worden door de landbouwsectie van het Lyceum.

Bamako February 2016 (52)

In oktober zullen 200 studenten beginnen aan een van de 4 praktijk gerichte opleidingsrichtingen: bouwkunde, water, elektriciteit en landbouw. De studenten zullen worden getraind in praktische technieken en doen werkervaring op zodat ze in staat zijn een eigen onderneming op te zetten.

Lyceum Sangha February 2016 (105)

Tijdens het bezoek aan het Lyceum waren ook de directeur van de school, Ladaogo Kinda en de burgemeester van Sangha, Ali Dolo aanwezig. De directeur is benoemd door de National Direction of Technical and Vocational Education in Mali. Hij is nu met een team van vijf leraren het programma aan het voorbereiden voor de vier praktijk gerichte onderwijsrichtingen en ze zijn betrokken bij het organiseren van een nieuw type curriculum voor het eerste “Lycee Professionel” in Mali. Ali Dolo, de burgemeester van Sangha, speelt ook een belangrijke rol in de relatie tussen het Malinese ministerie van onderwijs en de plaatselijke organisatie. De school is in wezen openbaar, gefinancierd door de overheid die ook zorg draagt voor het onderwijsprogramma. Alle leraren worden volgen een contract betaald door de overheid, hetgeen bijdraagt aan de lange termijnzekerheid over het voortbestaan van het project. In Bamako hebben we ook de landelijk directeur van de Technical en Vocational Education in Mali, Oumar Jacouba Maiga ontmoet, die ons verzekerde dat het curriculum van het Lycee Profesionel geïntegreerd zal worden in het Malinese onderwijssysteem. We kregen ook de bevestiging van de  beschikbaarheid van gelden door de overheid ten behoeve van het onderwijsprogramma.

01 Lyceum Sangha February 2016 (112)

Op het terrein functioneert nu alle infrastructuur, inclusief een waterput, tappunten die zijn verbonden met het plaatselijke watersysteem, toevoer van elektriciteit, accu’s en zonnepanelen. Wat nog afgemaakt moet worden is een muur om het terrein heen en twee van de acht lerarenwoningen.

17 Lyceum Sangha February 2016 (12)

Er werkte een team van vijf nieuwe stagiaires van de Ecole Technique S. Jose (ETSJ) ui Sevare aan de voltooiing van de lerarenwoningen, onder supervisie van Essay Dara, hoofd van het HCEB metselteam. Tegen de tijd dat de school zal opengaan zullen nog twee loodsen, de watertoren en een opslagruimte voltooid zijn. De overige gebouwen zullen de komende jaren worden gemaakt door de studenten, als een praktijkopdracht.