Blauwe pomp op de proef gesteld

Er zijn nu 45 Blauwe Pompen aangekomen in Mali maar wat belangrijker is, is de organisatie van het project. Sinds december 2015 is er een Chef de Project. Dat is Allaye Perou. Allaye werkte al voor DVI met vrouwengroepen maar het is een jonge man die op de universiteit van Bamako techniek gestudeerd heeft. Hij heeft de kennis en de interesse om het project Pompe Bleue Mali vorm te geven. Tegelijkertijd is Aisha Teme aangesteld als administratrice en voorraad beheerder. Ze is een jonge vrouw die in deeltijd haar werk voor de Blauwe Pomp kan doen. Zij heeft in Bamako Hydrologie gestudeerd.

PBM SoguYaquem 2015 (9)

Er is een deskundig team met Souleyman Dolo als leider voor de installatie van de pompen. De hele ploeg is in januari danig op de proef gesteld toen twee pompen het begaven. Ook in Nederland ging het alarm af want een stukke pomp betekent geen water maar ook slechte Reclame voor de blauwe Pomp. Het probleem was een ondeugdelijke mof die de verbinding vormt tussen de PVC buizen waardoor het water omhoog komt. De mof was gebarsten en de waterkolom lekte weg.

PBM Tanouan Ibi B February 2016 (9)

Samen met de ontwerper van de Blauwe Pomp, Paul van Beers, hebben we het probleem geanalyseerd en een oplossing bedacht. Het team van Souleyman heeft samen met Issouf Sanon uit Burkina de pompen gerepareerd en Yssouf heeft het team een bijscholing gegeven. Alles bij elkaar was het probleem binnen een week opgelost. Het was een vervelend probleem waarvan we hopen dat het zich niet meer voordoet. Maar elke nadeel heeft zijn voordeel. Het team heeft deze zware test doorstaan en we hebben de dorpen kunnen laten zien dat we de garantie die we geven heel serieus nemen.
Inmiddels is pomp nr. 8 geplaatst in Temagolo en nr. 9 zal binnenkort geplaatst worden in Djangoudia. Het dorp Boré staat op de wachtlijst.