De eerste Blauwe Pomp in Mali

_210Lees meer over het project Pompe Bleue Mali

Maiga, de directeur van het waterleidingbedrijf van Bandiagara, stond er met zijn neus bovenop toen 6 jongemannen de eerste Blauw Pomp in Mali installeerden. De 6 waren net door de Burkinees Youssouf opgeleid in de techniek van de Blauwe Pomp en ze waren net als Maiga onder de indruk van de kwaliteit. De Blauwe Pomp ìs ook indrukwekkend. Paul van Beers van FairWater heeft er 20 jaar aan gewerkt. Hij was ontevreden over de bestaande pompen en daaruit is met innoveren, verbeteren en doorontwikkelen deze pomp ontstaan. Een oerdegelijk Nederlands product.

In het concept dat wij hebben omtwikkeld woordt de pomp niet gegeven maar verkocht. De dorpen kopen de pomp voor de gereduceerde prijs van 2000 euro. ‘Kan niet’ zeggen velen, ‘kan wel’ zeggen wij en Maiga die als geen ander de problemen van de bestaande pompen kent, zegt alleen maar ‘formidable!’.

Dat de dorpen de pompen kopen heeft een grote impact op het beheer ervan. Het dorp denkt wel twee keer na voor ze over de aankoop beslissen en eenmaal eigenaar zal het dorp zich verantwoordelijk voelen voor een goed beheer. De pomp kan afbetaald worden uit de opbrengst van het water dat ongeveer 1,5 cent per 20 liter zal gaan kosten. Zelfs nadat de pomp in 4 of 5 jaar is afbetaald, heeft het dorp inkomsten waaruit nog een pomp of andere sociale projecten betaald kunnen worden. De opbrengst komt dus geheel ten goede aan het dorp.

Tijdens ons bezoek aan de Dogon begin december hebben we begrepen dat de mensen daar het meest enthousiast zijn over het onderhoudscontract en de 10 jaar garantie die bij de pomp geleverd wordt. Nu wordt er veel betaald aan het onderhoud van de pompen als er al onderdelen en monteurs beschikbaar zijn. Kapotte pompen zijn een grote zorg en last voor de dorpen.

De 6 jongemannen die de eerste pomp installeerden zijn de eersten die ook voor het onderhoud gaan zorgen. Op het technisch lyceum dat ADI/SDO in Sangha bouwt, komt een opleiding in pomp techniek waardoor kleine bedrijfjes kunnen worden gevormd voor de installatie en het onderhoud van de Blauwe Pomp. Hoe meer pompen, hoe meer waterzekerheid en hoe meer werkgelegenheid. Meer werkgelegenheid? Dat is misschien het enige voordeel van de bekende oude pompen want daar zat veel meer werk aan om ze aan de gang te houden dan aan de nieuwe Blauwe Pomp.

Na de eerste ervaring met de Blauwe Pomp moesten we concluderen dat de belangstelling voor de pomp en het concept van verkopen en onderhouden, verbazingwekkend groot is. Niet alleen van de dorpelingen maar ook van het Waterleiding Bedrijf en andere NGO’s. Met een Blauwe Golf  gaan we Mali overspoelen was ons gevoel. Tot we bij de directeur van het nationale Waterleiding bedrijf in Bamako kwamen. Mali heeft gekozen voor slechts drie pompen die geplaatst mogen worden om de wildgroei van pompen en daarmee de onderhoudsproblemen tegen te gaan. Elke drie weken komt er wel iemand met de zoveelste nieuwe pomp en wij waren daar nu een van. Een teleurstelling maar ook een uitdaging voor ons om Bamako te overtuigen van de innovatie en degelijkheid van de Blauwe Pomp.

_32

_39

_49

_114

_203

obe

Link naar fotoalbum over de Pompe Bleue Mali