Nando: de volgende stap

Tijdens een ontmoeting met de burgemeester, het dorpshoofd en Sidi, onze projectleider in Nando, bespraken we de drie sleutelprojecten voor dit jaar.
Het eerste is de weg, waarvan herstel en verharding is begonnen van de delen die nog niet klaar waren; dit was al in 2014 gefinancierd. Het werk gaat door met 30 man, die bezig waren met hakken en egaliseren.

Het tweede project omvat de aanwijzing van drie familiehuizen, een in elk dorp,  ten behoeve van een volledige restauratie. Om toekomstig verval tegen te houden, is het van het grootste belang door te krijgen  hoe leem met zand te mengen, welke toevoegingen in de leem aan te brengen en hoe lang de leem nodig heeft om te fermenteren. Bij verschillende huizen is als gevolg van zware regen en gebrek aan onderhoud de  leemhuid verdwenen, waardoor de stabiliteit van het gehele bouwwerk werd aangetast. Daarom is het beter aan één huis geconcentreerd te werken, in plaats van verspreid over de omgeving, met het oog op kwaliteit, betrokkenheid van de bevolking en organisatie van het werk.

Het derde project houdt verband met water. De put met de oude toevoer, die dateert van 1985, levert  zo weinig op, dat de bewoners zich toenemend zorgen maken dat er tegen het einde van mei geen drinkwater meer zal zijn. Onze eerste actie zal zijn om de oude toevoer schoon te maken (spray-cleaning), net zoals we doen bij de Blauwe Pomp.