Het behoud project van Toloy

In de grot van Toloy, die ligt in een vijftig meter brede vallei die begint bij Bongo en evenwijdig loopt aan de klif van Bandiagara, zagen we duidelijke en met opzet uitgevoerde beschadigingen, in vergelijking tot wat we in 2013 konden zien. De huidige toestand is, wat we in maart 2015 al zagen, dramatisch.

In de grot is meer dan de helft van de lemen gebouwen beschadigd, enkele zijn zozeer vernield dat we alleen nog sporen van hun vroegere bestaan konden zien.

Deze gebouwen, die dateren uit de 5e eeuw v.C. en de 2e eeuw n.C., behoren tot het oudste culturele erfgoed in het gebied van Sangha, en maken deel uit van het UNESCO Wereld Erfgoed. Het is urgent nodig dit erfgoed te herstellen te restaureren; het lijkt erop dat van sommige delen herstel al niet meer mogelijk is. Als er niets gedaan wordt, zal dit erfgoed van de mensheid binnenkort verdwenen zijn.

  

Een aantal stappen is nodig om de archeologische locatie te behouden. De eerste is om een kleine ‘brigade’  te vormen, die dit afgelegen gebied in de gaten kan houden en de vernielers kan opsporen. Inzetten van de plaatselijke bevolking bij de bescherming van deze buitengewone plek is een eerste actie om behoud van dit erfgoed veilig te stellen.

De tweede stap is om een volledige documentatie op te stellen, waarin informatie en foto’s van af 1964 tot nu in wordt opgenomen, om een inzicht te krijgen in de beste aanpak is voor deze archeologische plek. In aansluiting daarop moeten we uitzoeken hoe het erfgoed te beschermen en wie daaraan kan bijdragen, in de vorm van een echt team.