Restauraties Mali

Dogon Culture loopt eigenlijk bijna als vanzelf. De waarde die mensen hechten aan hun eigen geschiedenis, familie altaren en gebouwen blijft ondanks alle tegenslagen bij de oogsten en het toerisme intact. De gezamenlijke aanpak van dorpen of families bij het herstel van het verleden of bij het signaleren van dreigend verlies, is alom aanwezig.

140401_loop arou en koundu (24)
De Hogon voor het herstelde huis in Arou.

Mijn twijfels zijn wegenomen als ik zie dat in Yendouma Ato de mooiste familie huizen, van zowel de Tellem als de Dogon weer zijn hersteld. In Arou woont weer een Hogon! Ook hier is alles weer hersteld onder de bezielende leiding van Keneko Dara, MCB en Createrre. Ook in Koundou Komokan is alles uitgevoerd door de lokale bevolking met financiële steun van de zoon van Asama Dara (uit Koundou Dogomo). Hij is in Parijs werkzaam als chirurg, maar is zijn verleden niet vergeten.

131129_loop yendouma (50)
Eerste resultaten van het herstel in Yendouma Ato.

In Touloy, bij de grot die Herman Haan zo mooi in beeld bracht in de jaren 60, is ook een aantal Tellem huizen ingestort. De bevolking van Pégué wil deze monumenten heel graag herstellen! Het is dus geen ver weg bedacht, ‘Europees’ idee!

140401_loop arou en koundu (73)
Al de Tellem torens in Koundou zijn weer aangeheeld.

140401_loop arou en koundu (57)

140401_loop arou en koundu (60)

140401_loop arou en koundu (61)

Alleen al hierom zullen de restauraties van Yougho en Nando er dus komen. Maar op deze plaatsen vraagt dit bijna het onmogelijke door de problemen met bereikbaarheid en water van de dorpen. In Yougho maken we daarom een nieuw, groot water bassin van 1.200 m3. In Nando zijn we gestart met de aanleg van een weg van 860 meter de berg op. Beide zijn noodzakelijke voorwaarden om de restauraties te vergemakkelijken, maar zeker ook in het dagelijks bestaan.

DSC_0208
Jurriaan en Amatigue bezoeken het eerste deel van de tweede dam in Yougho.