In gesprek voor nieuwe basisschool in Sono-Ma

De tweede school die we in 2014 willen realiseren, staat in Sono Ma. Deze school bestaat nu uit een oud gebouw waar het dak vanaf gewaaid is. Daarnaast staat een blok met traditionele lokalen. Er zijn al veel bomen geplant bij de aanleg van het eerste gebouw en deze zijn inmiddels behoorlijk groot. De school telt 292 leerlingen, een directeur en vijf leraren. Drie van hen worden door de overheid betaald en drie door het dorp.

140402_sono ma (46)
ADI en het dorpshoofd van Sono Ma ondertekenen gezamenlijk het contract.

Het dorp toont grote inzet en bereidheid om het noodzakelijke onderwijs te realiseren. Hun bijdrage aan het betalen van de onderwijzers en de grote hoeveelheid leerlingen leveren hiervoor al een eerste bewijs. We maken zoals gebruikelijk duidelijke afspraken over de rol van de gemeenschap. Over de aanvoer van water, grind en leem en over het aanplanten van bomen en de aanleg van een schooltuin. We hebben het contract getekend en nog dit jaar gaan we aan de slag. Tegenover het oude schoolgebouw komen drie nieuwe lokalen met een grote veranda. De bestaande school gaan we opknappen.

140402_sono ma (32)_bewerkt
Een van de bestaande klaslokalen, waarbij de scheuren in de wand goed zichtbaar zijn.

We maken een nieuw dak en een fijne veranda. Daarnaast beschikt de school niet over goede sanitaire voorzieningen en kent dus ook geen hygiëne programma! Volgend jaar, na realisatie van het gebouw, zullen we ook de inhoud van het onderwijs aanpakken, samen met de school. De zeer gemotiveerde leerkrachten zijn uiterst geïnteresseerd in het programma van “Les Mots Imprimés”.

140402_sono ma (62)
ADI, Aly de burgemeester van Sangha en de zes docenten van Sono Ma.