Bouw basisschool in Senguebengou

140402_sengeubengou (14)

De bouw van de school staat onder leiding van Isay Dara. Hij is een heel precieze bouwer en zit vol vragen. We bespreken de voortgang en de mogelijke verbeteringen of vereenvoudigingen. Ik blijf merken dat de tekeningen weliswaar keurig worden gevolgd, maar dat de reden of de samenhang niet altijd goed begrepen wordt. Dat is ook voor ons weer leerzaam.

Klik hier voor het eerste bezoek aan het dorp en een overzicht van het ontwerp van de basisschool in Senguebengou.

140402_sengeubengou (16)

140402_sengeubengou (18)
Er wordt veel gehakt in de stenen t.b.v. het verbergen van de stalen dakconstructie.

140402_sengeubengou (27)
Jurriaan en Amatigue (ADI) bespreken de detail mogelijkheden van het metselwerk.

Er wordt veel meer gehakt aan de HCEB (hydraulic compressed earth blocks)  stenen dan de bedoeling is. Voor de snelheid van bouwen is dat overigens geen probleem.

140402_sengeubengou (7)
De nieuwe schooltuinen naast het bestaande schoolterrein.

140402_sengeubengou (42)

De samenwerking met de bevolking is heel goed. Ook de afspraken die in december zijn gemaakt over de aanleg van een schooltuin waren kennelijk goed, want deze is al klaar. De tuin ziet er goed uit maar nu pas is mij duidelijk wat het probleem is met het water en waarom. Leerlingen mogen niet naar de nabij gelegen put omdat de onderwijzers bang zijn dat ze in de put vallen. En tijdens schooltijd zijn zij verantwoordelijk voor de leerlingen. De pomp “India Mali” werkt wel, maar voor 20 liter water heb je wel bijna 10 minuten nodig en het is ontzettend zwaar. Kortom weer veel geleerd. We zullen kijken of we deze pomp vervangen kunnen.

140402_sengeubengou (9)
De waterpomp voor het nieuwe schoolgebouw.

140402_sengeubengou (25)

Mede mogelijk gemaakt door:

Impulsis-logo