3D print waterputsysteem test studenten TU Delft

DSC_0271

Water blijft een van de allerbelangrijkste zorgpunten in het Dogon gebied. Afgelopen jaar viel er slechts 200mm regen. De diverse fourages, waterputten met of zonder pomp en dammen zijn altijd een belangrijk onderdeel gebleven van onze activiteiten omdat, er zonder water geen leven mogelijk is. Dit jaar is er weer gegraven aan 3 putten, de diepste met een diepte van 47 meter! Het kost soms meer dan een jaar om werkelijk op het goede waterniveau te komen.

DSC_0190

Een punt van zorg is het herstel en onderhoud van de ongeveer 40 putten waar we handpompen hebben geplaatst. De onderdelen raken op en voor de  nieuwe pijpen waarvan we er bijna 4 km hebben, zijn de verbindingselementen niet meer te krijgen. De buizen breken vaak door het gebruik van de handpomp. We gaan de komende jaren zoeken naar nieuwe oplossingen met Servaes Spiekerman, een Industrieel ontwerper die les geeft aan de TU in Delft. Om de eerste “nood” van onderdelen op te lossen heeft hij met een groep studenten een aantal onderdelen ontwikkeld die geheel van deze tijd via 3D printing gemaakt zijn. Met het eerste geprinte onderdeel is een put in Sangha gerepareerd. In maart zullen we gaan kijken of de verbetering voldoet.

DSC_0298

Voor de lange termijn willen we onderzoeken of het water probleem niet met duurzamer oplossingen kan worden aangepakt met watercomités en wellicht een samenwerking met Nederlandse waterbedrijven; want pas als we het watervraagstuk goed aanpakken gaat scholing en voedselzekerheid werken.