De water rapportage, programma 2012-2013

We zijn al jaren bezig met water, putten, dammen en onderhoud maar toch merken we dat het beter kan. Samen met ADI is in januari een plan opgesteld om nog integraler, dus ook naar voorzieningen van andere organisaties, te kijken waar we nu staan en wat een volgende stap zou kunnen zijn. Om dit te realiseren heeft ADI Jean Dara, opgeleid als hydroloog in Bamako, in dienst genomen. Er zijn 28 dorpen bezocht, waar ADI met het Dogon Vrouwen Initiatief actief is.
Als eerste zijn alle aanwezige voorzieningen vastgelegd in een heldere rapportage waarin kenmerken als diameters, diepte, soort voorziening, wel of geen pomp etc. zijn omschreven. Daarnaast is er aan de hand van een vragenlijst overleg gevoerd met de dorpen; wie heeft de watervoorzieningen gemaakt, functioneren ze of niet, wie is er verantwoordelijk voor het onderhoud, wat ontbreekt er, moeten er nog meer voorzieningen komen. Er is vaak door lokale gemeenschappen bijgedragen aan de bouw, maar er is niet echt een goed beheer. Zodra er extra voorzieningen als handpompen, elektrische pompen of zonnepanelen in zicht komen wordt het nog lastiger. Het verslag geeft ook goed aan dat de belangrijkste slag gemaakt kan worden door de huidige voorzieningen, ook  gemaakt of half gemaakt door andere organisaties, aan te vullen of te verbeteren.

 

 

 

 

 

 

 

 

Belangrijk hierin is wel dat we eerst duidelijk maken dat voorzieningen weliswaar met partners zijn gerealiseerd maar dat de gemeenschap eigenaar is en hier ook verantwoordelijkheid, leiderschap moet tonen. Nu wordt er regelmatig gewacht totdat iemand het komt oplossen of er wordt weer met iets nieuws gestart. SDO heeft met ADI een opzet gemaakt waarbij de essentie is dat we gaan werken aan een water comité dat verantwoordelijk wordt voor de al aanwezige voorzieningen. Als er een comité is gaan we met het comité per locatie de benodigde werkzaamheden en verbeteringen uitvoeren. In totaal praten we hier over een kleine 100 putten, fourages, dammen en waterbassins. Gedeeltelijk gemaakt door SDO maar ook door vele andere organisaties.