Onderwijzerswoning in Bongo

De school wordt gebouwd langs de weg, die leidt naar veel toeristische oorden zoals Banani, Koundou, Ibi, Neni en andere plaatsen. Het wordt gebouwd tegenover het enige internetcafé van Sangha en omstreken. Deze locatie is ideaal voor promotie van het werk van ADI.

Met een team van 9 timmerlieden en de aannemer Amatigue is er afgelopen dagen heel hard gewerkt aan het realiseren van de eerste nieuwe onderwijzerswoningen in Bongo. Ze hebben door “zon en wind” gewerkt.

Ze waren stuk voor stuk leergierig en wilden de nieuwe trucs van Professor van Stigt leren. Een van die trucs was het gebruik van de multiplex-stokjes om gelijkmatige voegen te verkrijgen bij het metselen van het dak. Een methode, die ook het metselen van het dak versnelde.

Nu en dan moet het dak nat gemaakt worden omdat het zo warm is. Door de hoge temperaturen verdampt het water snel; dus ook het water in de specie. De chemische verbinding tussen steen en mortel vindt vlug plaats. Het nat maken van de stenen voor en na het metselen lost dit op.

De betonspuwer, die aanvankelijk gebruikt zou worden is vervangen door een veel harmonieuzere spuwer. De kleuren van de nieuwe komen overeen met die van de geperste stenen en het is een veel gebruikt materiaal in de Pays Dogon.