Nieuw model lerarenwoningen

Er is afgelopen weken hard gesleuteld aan het nieuwe model onderwijzers woningen. Het is steeds duidelijker geworden, mede na het bezoek in februari en gesprekken met de diverse overheden, dat de huisvesting van onderwijzers erg belangrijk is om goede onderwijzers naar de verafgelegen scholen te trekken.

 

 

 

 

 

 

 

Het model voorziet in 3 woningen bestaande uit een slaap en woonvertrek . De drie woningen hebben ieder hun eigen oriëntatie en erf .  De stichting zal de woningen realiseren  met de ondersteuning van de lokale bevolking die voor het benodigde zand en water zorgen tijdens de bouw. Ook het erf dat gemaakt wordt van traditionele stenen en het traditionele afdak bij de woningen zal door de lokale bevolking worden gemaakt. De eerste woningen zullen komen in Sangha, Bongo. Hier staat al een school maar is geen goede huisvesting voor de onderwijzers.

De belangrijkste tweede stap in het bouwen zijn de van leemsteen gemaakte daken. Deze zullen worden afgesmeerd met een zandcement laag. De voordelen zijn duidelijk, het binnenklimaat zal hierdoor aanzienlijk verbeteren maar ook is het grote voordeel dat er met lokale materialen gewerkt wordt. We hopen dat het model een geslaagde aanloop is naar het bouwen van meer projecten met leemstenen daken. Dat sluit vanzelfsprekend goed aan bij de huidige bouw cultuur in Pays Dogon