Bescherming Unesco erfgoed

SDO heeft inmiddels al veel energie gestopt in het overeind houden van het Unesco Werelderfgoed dorp Nando. Het moeilijk te bereiken dorp heeft door de realisatie van twee putten nu op een eenvoudiger manier beschikking over water. Ook is er gezorgd voor onderwijs door de bouw van een school in het nabijgelegen dorp Pinari Pa. De laatste twee jaar is er een voorzichtige start gemaakt met het herstellen van de huizen. Deze huizen zijn gemaakt van gestapelde stenen en afgepleisterd met een mengsel van leem. Door de jaren heen is deze voor constructieve samenhang zorgende huid beetje bij beetje weggespoeld. Omdat water nu gemakkelijker te verkrijgen is, kan de lemen huid beter worden hersteld.

De komende vijf jaar zal er volgens een gestructureerd plan het herstel worden aangepakt. Hiervoor is door Joop met de Mission Culturele in Bandiagara overleg gevoerd om de details op te stellen. In een recent gemaakte film is de huidige stand van zaken vastgelegd.

Voor Nando, maar ook voor het karakteristieke dorp Yougo Dougourou, zal worden gewerkt aan een entree kaartjes systeem. Dit is eerder ook bij de Unesco monumenten Sogho en Djenné ingevoerd. Het lijkt logisch en noodzakelijk om de toeristen een bijdrage te laten leveren aan het onderhoud. Voordat dit systeem ingevoerd kan worden moet er eerst goedkeuring gegeven worden door de Mission Culturele. ADI zal hier het komende jaar voor gaan zorgen.