Afrika heeft de kleinste ecologische footprint, maar ondervindt de grootste consequenties van klimaatverandering die elders wordt veroorzaakt. Dat gaat ook op voor Pays Dogon. Wat kunnen we daaraan samen – ook in Nederland – veranderen? Op woensdagavond 24 april zat de grote zaal van Pakhuis de Zwijger volgepakt met mensen die met ons mee wilden denken en praten over de gevolgen van klimaatverandering in Pays Dogon. Onder leiding van moderator Lynn Zebeda en ondersteund door prachtig beeldmateriaal (met dank aan Valerie Schuit en Viewpoint Productions) vertelde Saïdou Teme over wat bewoners van Pays Dogon, en ADI, doen om hun leefwereld leefbaar te houden. Vanuit Accra, Ghana, hield Fatima Denton (directeur United Nations University Institute for Natural Resources in Africa) een vlammend betoog om het werk in Mali in breder perspectief te plaatsen. “Verbind ideeën voor oplossingen en kijk vooral naar bottom-up suggesties”, hield zij de aanwezigen voor.
In de zaal ging Saïdou in gesprek met Hugo Verkuijl (Sr. beleidadviseur Inclusieve Groene Groei bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken) en met Carol Gribnau (directeur Stichting DOEN) en Daniëlle Hirsch (Tweede Kamerlid GroenLinks/PvdA). Omlijst door prachtige muziek van Amara Diabate werd het een inspirerende avond met veel prangende vragen en een oproep aan iedereen om in actie te komen. Om met Saïdou te spreken: ”Kijk door een andere lens naar Afrika, luister naar de mensen om wie het gaat. De bewoners van Pays Dogon weten beter dan wie ook wat er nodig is. Zij hebben samenwerking en ondersteuning nodig. A.u.b. geen dure consultants, maar gewoon oplossingen die werken.”
Met dank aan: Pakhuis de Zwijger, Robbert Bovée, Lynn Zebeda, Femke Bartels, Viewpoint Productions, Valerie Schuit, Moritz Menzel, Fatima Denton, Hugo Verkuijl, Carol Gribnau, Daniëlle Hirsch, Amara Diabate, de vrijwilligers van PPD en iedereen die aanwezig was!